Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Wat kun je doen als je een blaasontsteking hebt?

 • Er zijn homeopathische remedies die bij een acute blaasontsteking snel verlichting kunnen brengen en het herstel bespoedigen. Bij een acute blaasontsteking zijn er vaak zeer kenmerkende symptomen die in de richting van een specifiek middel wijzen.
 •  Bij chronische of steeds terugkerende infecties kan een homeopathische constitutiebehandeling de weerstand  verbeteren.
 • Drink meer groene thee en water dan anders. Het is belangrijk om de blaas goed door te spoelen. Ga dus niet minder drinken, omdat plassen pijnlijk is.
 • Suiker in voeding bevordert ontsteking en bacteriegroei en dient daarom zoveel mogelijk te worden vermeden. N.B.: zetmeel in voeding wordt  omgezet in suiker. Beperk daarom ook zetmeelrijke voeding. Kies voeding met een laag-glycemische index.
 • Guldenroedethee (Solidago) staat bekend om zijn verzachtende werking. Doe een volle eetlepel guldenroede in een halve kan thee en drink hier drie koppen per dag van.
 • Een supplement met cranberryconcentraat of D-mannose  maakt dat de bacteriën zich niet hechten aan de blaaswand. Gedroogde cranberry’s zijn niet geschikt, omdat ze gezoet zijn.
 • Het gebruik van veel vitamine C versterkt de weerstand, verandert de zuurgraad en kan daarom het herstel van een blaasontsteking bespoedigen.
 • Het is goed mogelijk dat aanhoudende stress  verantwoordelijk is voor een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor blaasontstekingen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging.
 • Verlaag de ontstekingstendens: allereerst door gezonde voeding en eventueel door aanvullend gebruik van voedingssupplementen. Vitamine D3, Omega-3, vitamine C en een goede Multivitamine vormen de basis.
 • Een goede zuren-basenbalans voorkomt ontstekingstendensen.
 • Een goede balans in de vetzurenstatus voorkomt eveneens ontstekingstendensen. Zorg daarom voor een goed evenwicht in de verhouding Omega-3 en Omega-6 vetzuren in voeding en neem eventueel extra Omega-3 visolie in capsules of drinkolie.
 • Zorg voor een goede darmgezondheid. 70% van de weerstand wordt bepaald door de conditie van de darmen. Het kan eventueel raadzaam zijn om een darmsaneringsprogramma te volgen.

Wanneer ga je naar de dokter met een blaasontsteking?

Als de klachten langer dan vijf dagen aanhouden en als de blaasontsteking samen gaat met koorts (boven de 38 graden), of als er een vermoeden is van een opstijgende infectie (uitstralende pijn in de rug), is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Vaak schrijft een huisarts antibiotica voor om de bacteriën te bestrijden, zodat de ontsteking sneller geneest. Bacteriën worden vaak resistent voor antibiotica, dan zie je dat klachten regelmatig terugkeren of dat de weerstand vermindert en er andere klachten ontstaan. Dat vraagt dan om maatregelen om de weerstand te verbeteren.

Antibiotica verstoort het evenwicht in de darmflora. Omdat een gezonde darmflora belangrijk is voor het behoud van een goede weerstand,  is het belangrijk om er tevens een kuur met pre-en probiotica bij in te nemen. Laat je adviseren over het gebruik van de juiste stammen en hoeveelheden.

Wat kun je zelf doen om blaasontsteking te voorkomen?

Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt in haar leven een blaasontsteking. Twintig procent van de vrouwen heeft zelfs elk jaar een blaasontsteking. Van de blaasontstekingen komt 85 procent voort uit een infectie met de E-coli-bacterie). Als deze bacteriën via de ontlasting in de urinewegen komen, kan het een ontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed uit te plassen en jezelf van voor naar achteren schoon te vegen. Boven de wc hangen, je plas erg lang ophouden en de urine naar buiten persen, is niet verstandig. Het vergroot de kans op (terugkerende) urineweginfecties. Ga rechtop op de wc zitten, zodat de blaas recht boven de plasbuis ligt en je goed kan uitplassen. Veel water drinken om de blaas goed door te spoelen is ook een manier om infecties minder kans te geven. Bij seksueel contact kunnen bacteriën versleept worden. Daarom is het belangrijk om na het vrijen even naar het toilet te gaan en te plassen.

In de menopauze neemt het risico op een blaasontsteking toe

In de overgang loopt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen terug en de slijmvliezen in de urinebuis en vagina worden dan dunner. Hierdoor zijn zij kwetsbaarder voor bacteriën.Ook na de menopauze neemt de kans op een blaasontsteking toe. Na de menopauze maken vrouwen nog maar weinig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan, het hormoon dat ook de slijmvliezen van de plasbuis in goede conditie houdt. Na de menopauze vermindert de verdediging tegen bacteriën dan ook sterk. Ook mensen met een verminderde weerstand, door bijvoorbeeld diabetes, zijn vatbaarder. Bij mannen ligt de plasbuis verder van de anus, waardoor zij minder kans op een blaasontsteking lopen. Bij hen komt een blaasontsteking vaker op oudere leeftijd voor als complicatie van een prostaatvergroting. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Bij catheriseren kunnen bacteriën ook verplaatst worden en de plasbuis raakt snel geïrriteerd. Ook incontinentie bevordert het ontstaan van blaasontstekingen. Bij zwangere vrouwen komt de blaas een beetje in verdrukking en daardoor hebben zij vaker last van blaasontsteking. Kleine kinderen tot twee jaar oud zijn gevoeliger voor blaasontstekingen dan volwassenen, omdat de afstand tussen hun plasbuis en de anus klein is. Op die prille leeftijd hebben jongetjes even vaak blaasontsteking als meisjes. Als de de meisjes ouder worden, maken ze 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens. Volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen.

Hoe herken je een blaasontsteking?

Pijn bij het plassen, een branderig gevoel, kleine beetjes plas, continue aandrang en pijn in de onderbuik zijn de opvallendste kenmerken van een blaasontsteking. Soms zit er ook bloed in de urine of de urine is troebel. Wanneer de ontsteking omhoog trekt naar de nieren, kun je misselijk worden of  koorts krijgen. Bijkomende specifieke symptomen, zoals bijvoorbeeld  een rillerig gevoel over de bovenbenen, of steeds bij het plassen ook aandrang voor ontlasting hebben, of enorme rusteloosheid, kunnen aanwijzing geven voor de keuze van een homeopathisch middel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.