Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Homeopathische middelen kunnen op een milde manier verlichting brengen bij acute of chronische hoest.

Een acute hoest vraagt om andere maatregelen dan een lang aanhoudende of steeds terugkerende hoest. Als je contact zoekt met een homeopaat, is het belangrijk dat je goed kijkt naar opvallende en bijkomende symptomen. Dit is nodig om een goed passend homeopathisch middel te kunnen kiezen. Op deze pagina vind je ook een paar maatregelen om op een natuurlijke manier hoestprikkels te verminderen.

Mogelijke oorzaak of aanleiding bij hoest:

Wees er zeker bij kinderen op bedacht dat er geen vreemde voorwerpen zijn die de ademweg belemmeren. Bij jonge kinderen komt regelmatig kinkhoest voor, ondanks eventuele vaccinaties.

Andere aanleidingen kunnen zijn: boosheid, emotie, jaloersheid, verandering van lucht, koude, koude droge wind, kou vatten na te warm zijn geweest, van koude naar warme kamer gaan, vocht, tocht, nat worden, de voeten nat hebben gehad, kou vatten, overinspanning, oververhitting, te warm zijn geweest, overmatig gebruik van de stem, onderdrukte transpiratie, weersverandering.

Veel mensen hebben vooral in de ochtend last van hoest. Dit wordt vaak veroorzaakt door reflux. Door het liggen gedurende de nacht komt het maagzuur omhoog en raken de luchtwegen geirriteerd. Dit veroorzaakt een krachtige drang om te hoesten. De klachten kunnen voorkomen worden door stevige maaltijden te mijden en niet te laat voor het slapen gaan nog te eten.

Ook bepaalde medicijnen kunnen een trigger zijn voor hoesten in de morgen. Van ACE-remmers,medicijnen die mensen krijgen bij een hoge bloeddruk, is bijvoorbeeld bekend dat ze  droge hoest kunnen veroorzaken. Meestal ontstaat de klacht  een paar maanden na het beginnen met de medicatie. Als je de medicijnen niet meer neemt, zal het hoesten binnen twee maanden stoppen. Bespreek dit altijd eerst met je behandelend arts.

Een andere oorzaak kan een ophoping van slijm in de keel zijn door een verkoudheid, griep, allergie of zelfs een zwangerschap. Ook een allergie voor huismijt kan het hoesten triggeren.

Vaak gebruikte middelen bij acute hoest:

Nux-vomica, Allium-cepa, Dulcamara, Pulsatilla, Spongia-tosta, Drosera. Ook andere middelen die vaak met verkoudheid in verband staan: Aconitum, Allium-cepa,  Apis, Arnica, Arsenicum-album, Belladonna, Bryonia, Carbo-vegetabilis, Chamomilla, Capsicum, Causticum, Ipecahuanha, Mercurius,  Phosphorus, Rhus-toxicodendron, Veratrum-album.

Keuze bepalen:

Genoemde middelen zitten vaak in een Homeopathische huisapotheekdoos. Je kunt leren hoe je zo’n doos gebruikt, door een cursus Eerste hulp met homeopathie te volgen. Als je niet zelf kunt of wilt kiezen en liever overlegt met je homeopaat, is het belangrijk dat je goed naar de symptomen kijkt:

Klachten verergeren of verbeteren door….

Na het baden, koude, koud vochtig weer, koud voedsel, met pijn door kou, kroephoest, overdag, bij diep inademen, door drinken, verergert door koud drinken, verbetert door warm drinken, droge hoest (’s avonds, ’s morgens, ’s nachts), droge mond, erger door eten, inspanning, losse hoest, erger door beweging, erger ’s nachts, traag begin, plotseling begin, verbetert of verergert in open lucht, pijn in de borst of keel, verstikkende hoest, verergert door spreken, dorstig, verbetert of verergert door warmte.

Sputum :

Druppeltjes, veel, weinig, draderig, slijmerig, klontjes, helder, wit, geel, groen, oranje, bruin, met bloed. Smaakt: zout, bitter, walgelijk.

Bijkomende symptomen:

Bijvoorbeeld: neusloop, tranen, niezen, keelklachten, koorts, pijn in hoofd , borst,ribben, maag,stekende pijn, kriebel,  bloedneus, overgeven, veel of niet kunnen plassen, onvrijwillig urineverlies, gekneusd gevoel, stijve ledematen, onrust

Je kunt de verschillende soorten  onderscheiden aan de geluiden die je hoort:

Blaffend – Bronchitis
Piepende – Astma en / of bronchitis
Hoge toon – De stembanden en de luchtwegen zijn geïrriteerd
Luid snakkend – Moeite met lucht krijgen, kinkhoest

Waardoor ontstaat het?

Hoesten ontstaat doordat je keel irriteert. Een hoestreflex treedt op wanneer bepaalde receptoren in de luchtwegen geprikkeld worden, bijvoorbeeld door een virus.  Het is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Door te hoesten worden slijm, rookdeeltjes en stof uit de keel, luchtpijp of longen verwijdert. Onderdruk je de hoest, dan belet je dat het slijm en de daarbij behorende ziektekiemen het lichaam verlaten. Het slijm kan zich ophopen in de luchtwegen, wat een ontsteking en een slechte ademhaling tot gevolg kan hebben.
De hoestprikkel kan komen door een virus (verkoudheid), infectie, vervuilde lucht, veel hoesten, veel schrapen van de keel, medicijngebruik of door overgevoeligheid van de luchtwegen. Soms ontstaat de hoest door spanning en kan het ongemerkt een gewoonte worden. Ontspanningsoefeningen en mindfullness kunnen dan soms helpen. Neem in ieder geval voldoende rust en probeer langdurig praten te vermijden. 

Beter geen hoestsiroop tegen hoest

Hoestmiddelen bevatten vaak veel suiker of zoetstoffen en soms ook codeïne. De werking van hoestremmers is onvoldoende bewezen, ze kunnen heel wat bijwerkingen hebben (zoals slaperigheid, duizeligheid en ademhalingsproblemen) én ze kunnen aandoeningen zoals astma, allergie of reflux maskeren, waardoor die soms te laat opgemerkt worden.

Natuurlijke middelen:

Natuurlijker middelen bij droge hoest zijn: de keel vochtig houden door voldoende te drinken, goed ventileren en de luchtvochtigheid op peil houden, een lepeltje honing  of zuigen op een snoepje. Ook de WHO erkent honing als een doeltreffend hoeststillend middel. Honing verzacht de keel, is antimicrobieel en herstelt de slijmvliezen.  Let op: geef geen honing aan kinderen jonger dan 12 maanden. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat honing en koffie sterk het kuchen bij patiënten met aanhoudende hoest onderdrukken, terwijl corticosteroïden nagenoeg niets bijbrengen. Koffie stimuleert dankzij cafeïne de ademhaling en de luchtwegen.

Eventueel kun je stomen boven water zonder dampmiddelen. Wat ook kan helpen als je ‘s nachts wakker ligt van het hoesten, is een extra kussen onder je hoofd. Doordat je schuiner ligt, zal je minder snel gaan hoesten.

Slijmhoest
Je kunt last hebben van verschillende soorten hoest. Slijm ophoesten is een vervelende en benauwde aandoening. Kinderen en volwassenen kunnen er veel last van hebben, zeker wanneer het hoesten diep vanuit de longen komt. Het ophoesten van slijm gaat niet altijd eenvoudig. Als kinderen slijm ophoesten is dat meestal niet erg. De ernst is afhankelijk van de manier waarop het kind hoest. Productief hoesten is het samen met slijm ophoesten. Dit kan een grote opluchting geven. Soms is het hoesten zo heftig dat iemand er van moet braken of pijn in de ribben ervaart. Heb je last van vastzittende slijmhoest? Licht op de rug kloppen van een volwassene of kindje kan helpen om vastzittend slijm los te maken.. Huisartsen schrijven dan vaak een hoestmiddel voor dat ‘slijmoplossend’ werkt, zoals fluimicil  (n-acetylcysteïne).

Prikkelhoest
Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest, kan veroorzaakt worden door onder andere roken, een droge keel, een droge omgeving en verkoudheid.

Kriebelhoest of prikkelhoest wordt in de meeste gevallen veroorzaakt en verergert door:

 • Een stoffige of slecht geventileerde ruimte
 • Airconditioning; het rondblazen van (koude) lucht kan leiden tot droge hoest
 • Roken of in een rokerige ruimte verblijven
 • Langdurig praten of schreeuwen
 • Verkoudheid; wellicht de meest bekende veroorzaker van kriebelhoest
 • Griep, maagklachten , virusinfectie en keelontsteking

In sommige gevallen kunnen ook maagklachten de oorzaak zijn. Als gevolg van brandend maagzuur raken de slokdarm en de keel geïrriteerd. Dan worden vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Langdurig gebruik kan echter tot vitamine B12 tekort leiden. Kijk liever eerst of je met aanpassingen in je eet- en drinkgewoontes de klachten kunt verminderen.

Eten en drinken tijdens hoest:

Naast het drinken van voldoende water of thee, helpen bepaalde soorten eten ook tegen de hoest. Pittige gerechten, zoals hete chili pepers helpen de spieren in de keel te ontspannen. Suiker, vette producten, vlees en zuivelproducten versterken ontstekingstendensen. Als je van de hoest af wilt komen, kun je deze producten beter even mijden. Met name de zoete melkproducten veroorzaken meer slijmvorming.

Ademhaling tijdens hoest:

Adem door je neus, dit zorgt voor minder prikkels. Neusgaten dicht? Middels een neusspray met een zoutoplossing kun je de neusgaten open krijgen. Gebruik liever geen neussprays met xylometazoline . Je mag deze niet langer dan zeven dagen achterelkaar gebruiken, omdat je anders schade kunt aanrichten aan het neusslijmvlies. Natuurlijke ventilatie en vermijden van sigarettenrook maakt ademhaling vanzelfsprekend ook makkelijker.

Wanneer naar de huisarts?

Als je last hebt van vastzittende hoest of vastzittend slijm dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Het is in principe een onschuldige kwaal die binnen een week of twee over hoort te gaan. Bij langer  aanhoudende of steeds terugkerende hoest is nader onderzoek door een arts nodig. Ook als er sprake is van verzwakking, vermoeidheid en energiegebrek of wanneer de ademhaling moeizaam of zeer snel blijft gaan en gepaard gaat met onverwacht piepen of pijn.

Heb je tijdens of naast de vastzittende hoest last van één of meer van de onderstaande kenmerken, dan is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts.

 • Wanneer bij het slijm ophoesten het slijm groen van kleur is kan dit duiden op een bacteriële infectie als bronchitis
 • Wanneer bij het slijm ophoesten het slijm rood of roestbruin van kleur is
 • Bij hoge koorts
 • Bij pijn op de borst tijdens het inademen
 • Wanneer het slijm in keel en luchtwegen zorgt voor ernstige benauwdheid
 • Wanneer lippen, tong of gezicht een paarsachtige blauwachtige tint aannemen direct hulp inroepen!
 • Wanneer zich tijdens het ademhalen erg vreemde geluiden voordoen
 • Wanneer de klachten na twee weken niet sterk verminderd of verdwenen zijn
 • Wanneer je ouder bent dan 75 jaar en last hebt van koorts
 • Wanneer je kind jonger dan 6 maanden is

 

Weerstand vergroten

Na een verkoudheid of luchtweginfectie kunnen de slijmvliezen nog enige tijd overgevoelig zijn. Bijvoorbeeld als je naar buiten gaat en koude lucht inademt. Soms duurt het weken of zelfs maanden voordat het helemaal is verdwenen. In de meeste gevallen wordt een verkoudheid door een virus veroorzaakt. Je kunt de vatbaarheid voor virussen en infecties verkleinen door je weerstand te vergroten d.m.v. een homeopathische constitutiebehandeling, aanpassingen in de voeding en eventueel het gebruik van supplementen zoals vitamines en mineralen. Dit is zeker belangrijk als hoest onderdeel uitmaakt van meer chronische aandoeningen, zoals astma of bronchitis.