Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

De naam van Samuel Hahnemann, als grondlegger van de homeopathie, is bij de meesten mensen wel bekend. Hij schreef een aantal standaardwerken waar we als homeopaat nog steeds mee werken: De Organon en De Chronische Ziekten.

Bekende homeopaten

Andere bekende homeopaten:

Na Hahnemann zijn er een aantal bekende homeopaten toonaangevend geweest in de homeopathie. Een daarvan was:

Dr. James Tyler Kent
31 maart 1849 – 6 juni 1916

De klassieke homeopathie is gebaseerd op het werk van Kent, een Amerikaanse homeopaat. Hij introduceerde het idee geneesmiddelen voor te schrijven naar constitutiebeeld, dat wil zeggen dat rekening wordt gehouden met zowel iemands lichamelijke symptomen als zijn geestelijke kenmerken bij het voorschrijven van een geneesmiddel

Dr. Kent merkte dat verschillende soorten mensen op bepaalde geneesmiddelen verschillend reageerden. Hij hield vol dat mensen met een overeenkomstige lichaamsbouw en persoonlijkheid geneigd zijn aan dezelfde soorten ziekten te lijden. Dit vormde de basis van zijn theorie dat geneesmiddelen moeten worden voorgeschreven naar aanleiding van zowel iemands emotionele aard en uiterlijk als zijn lichamelijke klachten. Hij deelde mensen in naar constitutiebeeld. Natrium mur-typen waren bijvoorbeeld meestal peervormig, hadden een donkere teint, waren kieskeurig, bemoeiden zich weinig met anderen, hadden veel zout nodig en leden aan verstopping. Geneesmiddelen met een hoge potentie werden voorgeschreven in overeenstemming met het constitutiebeeld van de patiënt en zijn lichamelijke klachten; dit werd bekend als klassieke homeopathie.

Dr Constantine Hering

Dr. Constantine Hering  (1800-1880).

De wet van Hering, over het verloop van de genezing, legt uit hoe een ziekte door homeopathie wordt genezen. Er zijn drie basisprincipes: genezing verloopt van binnen naar buiten; van boven naar beneden; en van de belangrijkste organen naar de minst belangrijke.
Dr. Hering geloofde ook dat klachten verdwenen in omgekeerde volgorde van hun ontstaan. Iemand voelt zich bijvoorbeeld meestal geestelijk al beter voor de lichamelijke klachten verdwijnen. Als een patiënt met bronchiale astma bijvoorbeeld een exantheem heeft, dan verloopt zijn behandeling goed. Hetzelfde is het geval als een patiënt met schizofrenie tuberculose krijgt of een patiënt met hartproblemen artritis.

 

 

De wet van Hering:

  • In het genezingsproces verplaatsen de symptomen zich van het inwendige van het lichaam (de vitale organen) naar de buitenste, minder vitale delen en organen.
  • Genezing vindt gewoonlijk plaats van boven naar beneden; dus symptomen aan het hoofd verdwijnen eerst, geleidelijk gevolgd door symptomen aan handen en voeten.
  • Oude symptomen komen in veel gevallen weer terug tijdens het genezingsproces, gewoonlijk in omgekeerde volgorde.

Immunologen beweren dat het lichaam het vermogen heeft om zich op elke ‘aanval’ op het systeem waarop het ooit gereageerd heeft te ‘herinneren’, dit proces bevestigt dat.