Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) ontdekte in 1790 dat een zieke genezen kan worden met een middel dat dezelfde ziektesymptomen kan oproepen bij gezonde personen. Dit noemde hij ‘Similia similibus curentur’: het gelijke met het gelijkende genezend.

Ontstaansgeschiedenis homeopathie: Homeopathie heeft haar wortels in het oude Griekenland. De Griekse arts Hippocrates, die leefde van 460 tot 377 voor Christus, beschreef het zogenaamde Similia-principe dat de basis vormt van de homeopathie. Dit principe geeft aan dat: “het gelijke door het gelijkende genezen kan worden”. De zieke kan genezen worden door een middel dat dezelfde kenmerken heeft als het ziektebeeld dat de patiënt toont.

In de achttiende eeuw is door de grondlegger van de homeopathie, de  arts Samuel Hahnemann, dit principe opnieuw in de belangstelling gebracht. Hij introduceerde de term “homeopathie”, afgeleid van de Griekse woorden homoios (gelijksoortig) en pathos (lijden).

Samuel Hahnemann

Samuel Christian Hahnemann, werd in 1755 geboren in Dresden, Duitsland. Ondanks een verarmde achtergrond kreeg hij een goede opvoeding en studeerde hij scheikunde en medicijnen aan de universiteiten van Leipzig, Erlangen en Wenen. Toen hij in 1779 afstudeerde als arts, begon hij een eigen praktijk.

Hahnemann had een groot gezin te onderhouden. Hoewel hij voornamelijk als arts werkzaam was, verhoogde hij zijn inkomen door het schrijven van artikelen en boeken over geneeskunde en scheikunde. In deze geschriften protesteerde hij tegen de hardvochtige medische praktijken van zijn tijd. Hij was tegen het aderlaten, purgeren en de drastische doseringen die patiënten kregen, dikwijls met verschrikkelijke bijwerkingen. Hij bepleitte een betere algemene hygiëne en wees op het belang van verstandig eten, frisse lucht, beweging en ruimere huisvesting. In een tijd dat overbevolking heel gewoon was en de hygiënische normen laag waren, raadde hij geregeld baden aan en schoon beddengoed. Hahnemann raakte steeds meer teleurgesteld in de conventionele geneeskunde. Uiteindelijk gaf hij zijn werk als arts op en ging hij als vertaler werken.

In één van de boeken die hij vertaalde, kwam hij een beschrijving tegen van wat hoge doseringen kinine voor klachten geven bij daarvoor gevoelige mensen. Kinine wordt gemaakt van de Kinabastboom (China in de homeopathie). Het viel hem op dat die verschijnselen wel veel overeenkomst vertoonden met het ziektebeeld van malaria. En wat gaf men in die tijd aan iemand die malaria had? Juist, kinine! Na proefnemingen (waarbij hij zijn vele kinderen als proefkonijn gebruikte!) ontdekte hij dat het ook mogelijk was met andere stoffen ziekten te genezen, die dezelfde stof in hoge doseringen kon veroorzaken. Hiermee was de basiswet van de homeopathie ‘Similia similibus curentur’ ontdekt.

Veel uiteenlopende middelen werden door Hahnemann aan gezonde mensen gegeven. Hij bestudeerde en beschreef vervolgens de uitwerkingen systematisch en zo ontstonden de zogenaamde geneesmiddelbeelden. Deze geneesmiddelbeelden vormen de basis van de homeopathie en zijn opgenomen in de Materia Medica (bibliotheek van boeken met geneesmiddelbeelden).