Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Vaccinaties, ja of nee?

Ik ben niet geheel tegen vaccineren, maar ik vind het wel een zorgelijke ontwikkeling dat er steeds meer vaccinaties bijkomen. Zeker t.a.v. vaccinaties tegen de griep, hepatitis B  en HPV zijn er argumenten tegen vaccineren. Het is jammer dat de reguliere geneeskunde en de complementaire geneeskunde nu vaak lijnrecht tegenover elkaar staan. Verder onderzoek is hoogst noodzakelijk.

Vaccinaties kunnen soms aanleiding zijn tot het ontstaan van gezondheidsproblemen.

In de homeopathische praktijk maken we dit op uit de anamnese. Vaak zijn de gebruikelijke acute en constitutionele homeopathische middelen voldoende om bestaande klachten aan te pakken, maar soms blijkt er door de vaccinatie een blokkade te zijn ontstaan.

Pijn op de prikplek en koorts na vaccinatie zijn gebruikelijke reacties, die niet altijd behandeld hoeven te worden. Ook een paar dagen verandering in de stoelgang of wat snotteren zijn niet ongewoon. Vaak voldoen rust en wat extra vitamine C. Als er chronische klachten ontstaan binnen enkele weken na vaccinatie is het geheel afhankelijk van de aard van de klachten hoe je daar mee om dient te gaan. 

Er lijkt wel een duidelijk verband te zijn tussen de toename van allergische reacties op omgevingsstoffen en bepaalde bestanddelen in voeding. Mogelijk wordt dit vooral veroorzaakt door de gebruikte basisstoffen.

In ieder geval is het belangrijk om vaccinatie even uit te stellen als je kind niet optimaal in vorm is. Werk vooral aan een goede weerstand door te zorgen voor voldoende rust en regelmaat, gezonde voeding, buitenlucht en beweging. Eventueel is ondersteuning met voedingssupplementen mogelijk.

Wel of niet vaccineren?

Vaccinatie biedt slechts een gedeeltelijke bescherming en geeft soms ernstige bijwerkingen. Niet vaccineren kan zeker voor bepaalde kwetsbare groepen ook nadelig zijn. Geloofsovertuiging of angst voor bijwerkingen kunnen de keuze om wel of niet te vaccineren bepalen. Om een verantwoorde afweging te kunnen maken raad ik je aan om zowel de site van de RIVM als de site van de Vereniging Voor Kritisch Prikken www.nvkp.nl te bezoeken. Een meer extreem standpunt vind je bij de stichting Vaccin vrij.

Lees je goed in, zodat je symptomen van de ziektes waartegen geënt wordt, kunt herkennen en weet, hoe je het ontstaan ervan ook op andere manieren kunt voorkomen. Voor reizen naar bepaalde risicolanden zijn er extra dingen om op te letten. In de basiscursus homeopathie besteed ik ook aandacht aan dit onderwerp.

Het is ook mogelijk om voor een beperkt aantal vaccinaties te kiezen of om de vaccinaties niet in een cocktail, maar apart toe te laten dienen. Het RIVM geeft richtlijnen waar je van af kunt wijken www.rivm.nl.

Mijn ervaring is, dat het consultatiebureau in Nijkerk goed meedenkt en openstaat voor een alternatief schema. Dit kan echter per consultatiebureau verschillen. 

Het is mogelijk om vaccinatie homeopathisch te begeleiden en zo mogelijke bijwerkingen te beperken. Je krijgt dan van te voren en daarna middelen die van de entstof zijn gemaakt.

In ieder geval is het belangrijk dat de conditie van je kind goed is op het moment van prikken. Als de weerstand al verminderd is, door bijvoorbeeld tanden krijgen, verkoudheid of griep of een andere aandoening, kan het beter zijn om de vaccinatie uit te stellen tot je kind weer beter is. Zie Leefstijl – Weerstand.

Als er al vaccinatieschade is ontstaan (dit maken we op uit de anamnese), kunnen we proberen deze op te heffen door de veroorzakende vaccinatie(s) te ontstoren met een reeks van oplopende potenties. Neem dan het vaccinatieboekje mee, zodat de behandelend homeopaat precies weet om welke stoffen het gaat.

Ontstoren is zeker geen standaard behandeling, die langere tijd kan duren. Een homeopaat zal per geval beoordelen of het een eerste stap in de behandeling dient te zijn, of niet.

N.B.: ook volwassenen die wegens hun beroep (Hepatitis B) of verre reizen gevaccineerd worden, kunnen met vaccinatieschade te maken krijgen.

Homeopathische profylaxe

Er zijn homeopaten die homeopathische profylaxe aanbieden als alternatief voor reguliere vaccinatie. Mijn persoonlijke mening is, dat je hier niet op kunt vertrouwen. Vanuit de basisprincipes van de homeopathische behandeling is het zo dat we middelen kiezen op basis van een symptoombeeld. Op voorhand iets geven gaat tegen deze principes in.