Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

De Similia-wet: Similia Similibus Curantur

Een homeopathisch geneesmiddel, d.w.z. een stof die symptomen teweegbrengt bij een gezond persoon, geneest deze symptomen bij een ziek persoon; anders gezegd: een stof kan die klachten genezen, die het in hoge doseringen ook kan veroorzaken. Dit wordt het gelijksoortigheidsprincipe of de similiawet genoemd

Een homeopathisch geneesmiddel is een gepotentieerd, en daardoor energetisch geneesmiddel. Het heeft zijn eigen geneesmiddelbeeld, namelijk een totaliteit van symptomen van de patiënt op mentaal, emotioneel en fysiek niveau.

“In het levende organisme wordt een zwakkere dynamische aandoening blijvend uitgedoofd door een sterkere, wanneer deze, hoewel verschillend van aard, in haar manifestatie er zeer op lijkt”.

Een homeopathisch geneesmiddel verschilt per individu

In de klassiek homeopathische denkwijze kunnen mensen totaal verschillende klachten hebben, maar wel een zelfde middel nodig hebben. Mensen met dezelfde klacht ervaren deze vaak zeer verschillend en daarom kan het zijn dat zij elk een ander homeopathisch geneesmiddel nodig hebben. De dosering en de vorm van het homeopathische geneesmiddel worden daarbij aan het individu aangepast.

De klassiek homeopaat schrijft het meest gelijkende enkelvoudige homeopathisch geneesmiddel voor, eventueel afgewisseld met bijvoorbeeld een passend werkend homeopathisch geneesmiddel dat gekozen wordt naar aanleiding van de ziektegeschiedenis en erfelijke factoren.

Homeopathische basisstoffen

Een homeopathisch geneesmiddel is meestal gemaakt van een stof die in de natuur aanwezig is. Deze stoffen zijn van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong (uit het periodiek systeem).

Een aparte groep vormen de nosoden en de isopathische of tautopathische middelen.

In de tijd van Hahnemann waren er slechts een paar honderd homeopathische geneesmiddelen. Nu staat ons een reeks van wel een paar duizend middelen ter beschikking!

Homeopathische nosoden

Wat veelal onbekend is, is de homeopathische middelengroep die van ziekteproducten gemaakt zijn, nosoden genaamd. Het is een zeer krachtig werkende en een veel gebruikte groep middelen binnen de homeopathie.

Hahnemann maakte al onderscheid in psora, sykosis, syfilis en het tuberculinische miasma. Andere homeopathen hebben nog meer miasma’s gevonden. Een miasma is als het ware een erfelijke belasting die ontstaan is bij een van de voorvaderen, die ooit een daadwerkelijke besmetting met een ziekteverwekker heeft doorgemaakt. Dit kan in latere generaties leiden tot een predispositie voor het ontstaan van bepaalde aandoeningen en de wijze van reageren daarop.

Een diep liggend probleem, of een klacht die erfelijk bepaald is kan goed worden behandeld met deze nosoden. Sommige kenmerken en/of ziektepatronen worden in familiaire lijn doorgegeven. Wanneer een homeopaat deze erfelijke belasting herkent, zou hij of zij kunnen overwegen een nosode voor te schrijven, gebaseerd op de diepliggende oorsprong van de klacht. 

Een vreemd idee misschien om een middel in te nemen gemaakt van een ziekteproduct, maar door het procedé van schudden en verdunnen kan het helemaal geen kwaad, omdat van de oorspronkelijke stof niets meer in de verdunning zit. Een homeopathisch geneesmiddel werkt energetisch: Er wordt als het ware een blauwdruk van het middel gemaakt. In het middel blijft van de stoffelijkheid niets achter, alleen de energetische informatie wordt bewaard.

Isotherapie en tautopathie

Deze middelen zijn gemaakt van kunstmatige ziekteverwekkers, zoals entstoffen en allopathische medicijnen. Ze worden gebruikt om de ziekmakende effecten daarvan te ontstoren. Zie hiervoor ook de tekst over vaccinaties.

In een homeopathische constitutiebehandeling (bij chronische aandoeningen of ter verhoging van de weerstand) zijn vaak meerdere homeopathische geneesmiddelen van verschillende oorsprong nodig. In acute situaties zijn het vaak plantaardige of dierlijke middelen die helpen.