Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Allergie en hygiëne; al te schoon is niet goed voor je weerstand!

  • De afname van infecties tijdens het vroege leven leidt tot veranderingen in de opbouw en activiteit van het immuunsysteem waardoor de kans op het krijgen van allergische ziekten toeneemt. Ook vaccinaties spelen hierin een rol!
  • Hygiëne is belangrijk maar een te steriele omgeving is niet goed. Ons afweersysteem moet leren omgaan met bacteriën en virussen.
  • Een goed opgebouwde darmflora is erg belangrijk. Onze weerstand wordt voor ongeveer 70% in de darmen bepaald.
  •  Omgevingsfactoren die allergie voorkomen of remmen (hygiëne):
  •          Crèche of kinderrijk gezin
  •          Opgroeien met huisdieren
  •          Infecties op jonge leeftijd
  •          Opgroeien op een boerderij

Lees meer over dit onderwerp op www.allergie.wur.nl

Er wordt zelden expliciet gesproken  over de leefstijlfactor lichaamsverzorging of persoonlijke hygiëne. Daar gaan we eigenlijk automatisch van uit, maar dat blijkt dus in werkelijkheid niet een ingeburgerde gewoonte te zijn. Goede mondverzorging voorkomt problemen en regelmatig handen wassen ook. Aan de andere kant moeten we in onze angst voor bacteriën en virussen niet doorslaan. We moeten onze weerstand op kunnen bouwen door contacten met de buitenwereld. N.B.: Onze huid vormt een natuurlijke barriere met de buitenwereld. Veel verzorgingsproducten tasten de natuurlijke beschermlaag echter eerder aan, dan iets toe te voegen. Overdrijf het dus niet.

Voeding en hygiëne; via eten en drinken krijg je veel bacteriën binnen. Schadelijke bacteriën in voedsel kunnen veel maag- en darmklachten veroorzaken. Door op een hygiënische manier om te gaan met voeding, kun je infecties vaak voorkomen.

Als voedsel bederft, kunnen bacteriën en parasieten de kans krijgen om in het voedsel terecht te komen. Hierdoor kan een voedselvergiftiging ontstaan, wat misselijkheid en braken tot gevolg kan hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld als voedsel te lang wordt bewaard of door een slechte hygiëne bij de bereiding van voedsel. Dus handen wassen, groente en fruit goed afwassen of schillen. Rauwe producten zoals ei, vlees en vis niet met hetzelfde mes en op een aparte snijplank bereiden. Vaatdoekjes dagelijks vervangen en op hoge temperatuur wassen of gebruik keukenpapier.

Minder kans op allergie bij thuisbevalling

Thuisgeborenen hebben een lagere kans om allergie en astma te ontwikkelen dan kinderen die in een ziekenhuis ter wereld komen. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Maastricht.

De verklaring hiervoor is dat de darm van pasgeborenen bij een ziekenhuisbevalling vaker wordt gekoloniseerd door de bacterie Clostridium difficile. Baby’s waarbij een maand na de geboorte deze bacterie in de darm werd aangetroffen, hebben een verhoogd risico op eczeem en piepende ademhaling gedurende de kinderjaren. Ook hebben deze kinderen een grotere kans op astma. Vooral bij kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie of astma in de familie, zorgt een thuisbevalling voor een lager risico op allergie en astma in vergelijking met een ziekenhuisbevalling.

In eerder onderzoek was al een verband aangetoond tussen keizersnede en astma-risico. Bij een keizersnede krijgt de baby niet de bacteriën uit de darmflora van de moeder mee. Omdat een baby start met een steriele darm en zijn eigen beschermende flora nog op moet bouwen wordt tegenwoordig aangeraden om pro-biotica te geven. Deze studie toont nu aan dat het mogelijk ook niet zozeer de wijze van bevallen is, maar de plaats van de bevalling die het verschil in risico verklaart.