Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Een hooikoortsbehandeling begint het beste ruim voorafgaand aan de periode waarin de meeste klachten zich voordoen (voorjaar) met homeopathie en voeding. Seizoensgebonden stuifmeel in de lucht van onder meer gras, bomen en bloemen veroorzaakt een allergische reactie die bekend staat als hooikoorts. Onze immuniteit beschouwt de pollen onterecht als een grote bedreiging en ontwikkelt hierop een overdreven sterke afweerreactie. Sommige mensen krijgen hooikoorts van stoffen die heel het jaar door aanwezig zijn, zoals stoffen die huismijten, schimmels en huisdieren verspreiden. Mensen kunnen ook hooikoorts krijgen van stoffen waarmee ze vaak in contact komen op het werk. Een goed gefilterd ventilatiesysteem in huis en auto is belangrijk. Parasitaire of virale (verkoudheid) infecties en voedselallergieën kunnen de symptomen van hooikoorts verergeren.

Symptomen van allergische rhinitis of hooikoorts zijn: vaak niezen, prikkende of brandende ogen, een lopende of een verstopte neus, keelpijn en/of een drukkende pijn in de neusholte. Jeuk aan ogen, neus, gehemelte en keel.  In de behandeling van hooikoorts zijn er middelen die een heftige reactie tijdelijk kunnen onderdrukken, maar het is beter om er voor te zorgen dat de weerstand versterkt wordt, zodat de hooikoorts het volgende seizoen minder klachten geeft.

Homeopathie bij hooikoorts

Om een goed passend homeopathisch middel voor hooikoorts voor te kunnen schrijven is het belangrijk om goed  naar de fysieke en psychische symptomen te kijken. Als we bijvoorbeeld de ziektebeelden van vaak voorgeschreven allium cepa, arsenicum iodatum en euphrasia vergelijken, zien we verschillen in hooikoorts met branderige afscheiding, hooikoorts met constante behoefte om te niezen en hooikoorts waarbij vooral de ogen geïrriteerd zijn.

De uiterlijke kenmerken van de patiënt , de soort afscheiding ,wel of geen  koorts en pijn of gevoeligheid voor omstandigheden (licht, frisse lucht, warmte, beweging, rust) kunnen bepalend zijn voor de juiste keuze. Psychisch is er vaak irritatie vanwege de symptomen. Bij arsenicum iodatum komt er vaak rusteloosheid, onrust en piekeren en hyperactief gedrag bij kinderen bij. Andere veel voorgeschreven middelen zijn bijvoorbeeld argentum nitricum (oogsymptomen), nux-vomica (niezen), alumen chromicum, arsenicum, sabadilla, gelsemium (bij koorts)

Het is mogelijk om personen die gevoelig zijn voor hooikoorts ongevoelig te maken (desensibiliseren) d.v. een homeopathische pollenkuur of met een constitutiemiddel, zoals bijvoorbeeld calcium carbonicum, silicea, pulsatilla of kalium phosphoricum.

Orthomoleculaire suppletie bij hooikoorts

Hooikoorts is het gevolg van een ontregeld afweersysteem. Een belangrijke waarneming is dat mensen met allergie minder antioxidanten in hun bloed hebben, wat mogelijk een oorzaak is van een ontregelde afweer. Antioxidanten zoals quercetine, vitamine C en vitamine E dragen bij tot een beter evenwicht. Ook zink en selenium zijn broodnodig in de strijd tegen oxidatieve stress, maar ze vervullen tegelijkertijd cruciale functies in de afweer. Vitamine C, magnesium, Omega-3, bromelaïne (uit ananas) en N-acetylcysteïne worden ook genoemd als natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Pycnogenol,  een extract van de schors van de zeeden, verlicht.  volgens onderstaand onderzoek, de symptomen van berkenallergie.

Een test met 10 mg Pycnogenol per kg lichaamsgewicht hielp oog- en neusirritaties ten gevolge van berkenpollen te verminderen. Ook zagen de onderzoekers een daling van IgE in het bloed, een antilichaam die nauw verband houdt met de allergie. De proefpersonen moesten het extract 7 à 8 weken voor de berkenpollenperiode innemen. De onderzoekers schrijven het effect toe aan de ontstekingsremmende werking van Pycnogenol.

Een verstoorde darmflora kan aan de basis liggen van allergieën, ook van hooikoorts. Een groot deel van de afweer wordt bepaald in de darmen. Van bepaalde probiotica is dan ook aangetoond, dat ze de symptomen van hooikoorts kunnen verminderen, onder meer enkele soorten bifidobacteriën en lactobacillen.

Voeding bij hooikoorts

Minder histaminerijke voedingsmiddelen eten zorgt ervoor dat de lever niet oververhit raakt. Voedingsaanpassingen kunnen de lever helpen .Leverstagnatie geeft meer hitte en zorgt dat de brandhaarden letterlijk opvlammen in neus, ogen en huid. Het eten van voedingsmiddelen met bepaalde E-nummers veroorzaakt dat je nog meer last krijgt van histamine reacties.

Hiermee in tegenstelling lijkt het onderstaande. Mogelijk hebben bepaalde voedingsmiddelen een desensibiliserend effect i.v.m. kruisreactiviteit en kan geringe blootstelling juist een positief effect hebben. Bij een kruisreactiviteit reageert het lichaam op meerdere voedingsmiddelen, pollen of andere stoffen, omdat de bestanddelen daarin chemisch zeer nauw verwant aan elkaar zijn.

Bij een allergie voor boompollen kun je bijv. ook allergisch reageren op aardappel.

Fruit, groenten en noten beschikken over versterkende antioxidanten en mineralen die een degelijke bescherming bieden tegen hooikoorts. Rode druiven bevatten de hoogste concentratie beschermende stoffen, maar appelen, grapefruit, sinaasappelen, tomaten en noten zijn ook bijzonder efficiënt. Noten zijn een natuurlijke bron van magnesium en voorkomen bepaalde hooikoortssymptomen die op astma lijken (piepende ademhaling). Alle deelnemers aan de studie aten minstens twee porties vers fruit en groenten per dag en een kleine hoeveelheid  ongebrande noten. Het is vaak moeilijk om er precies achter te komen waar je op reageert. Een hulpmiddel om dit uit te zoeken is deze lijst:

http://www.natuurdietisten.nl/files/Hooikoorts%20histamine%20bijlage.pdf