Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

LEVENSKRACHT OF DYNAMUS

De levenskracht  of dynamus handhaaft, zoals Hahnemann het stelde, als het in een staat van gezondheid verkeert, de homeostasis (evenwicht) in het lichaam. Maar bij ziekte raakt de levenskracht ontstemd, door negatieve invloeden die het niet begrijpt. Dit kunnen natuurlijke, emotionele en zelfs door de mens veroorzaakte omstandigheden zijn. De oude Chinese genezers groepeerden deze ziektetoestanden al als volgt: interne (endogene) ziektefactoren, externe (exogene)ziektefactoren en niet interne/niet externe ziektefactoren. Interne factoren hingen samen met de zeven emoties: woede, vreugde, zorgelijkheid, verdriet, melancholie, angst en schrik. Zes exogene ziekteverwekkers relateerde men aan het klimaat: vochtigheid, wind, koude, droogte, hitte en zomerse hitte. Andere ondermijnende krachten: dieet, leefwijze, kwetsuren, vergiften en drugs. In de homeopathische anamnese gaan we op zoek naar deze mogelijke oorzaken. Ik werk daarbij volgens Hahnemann’s ideeën over de ziekteclassificatie.

Samuel Hahnemann

Omdat homeopathische middelen energetisch werken zijn ze in staat om de balans te herstellen. Het gebrek aan  levenskracht of dynamus wordt gestimuleerd. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van, bij deskundig gebruik, niet-schadelijke middelen en methoden. We zien bij een goed gekozen middel dat de energie verbetert  en dat het zelfherstellend vermogen wordt geactiveerd. Met het begrip ‘zelfgenezend vermogen’ wordt voor een groot deel hetzelfde bedoeld als met afweersysteem of immuunsysteem. Het is het verdedigingsmechanisme dat ingezet wordt om gezond te blijven. Een goed voorbeeld is een wondje waar een korst op komt. Deze korst beschermt ons tegen vervelende indringers als bacteriën. Maar ook koorts is een uiting van een goed functionerend afweersysteem en een natuurlijke reactie bij het opruimen van infecties.

In de gezonde toestand verbetert het fysieke welzijn maar bovenal beschikken we dan weer over voldoende weerstand op mentaal/emotioneel niveau om op de voortdurend veranderende situaties en eisen van het leven in te gaan.