Contact

Kroonhomeopathie

Marjon Kroon-Antonisse
Debijehof 5
3863 AJ Nijkerk

Neem contact op:

Stuur een mail via de contactpagina
of bel 06 - 107 215 88Volg ons:

Facebook-Icon Linkedin-Icon Twitter-Icon RSS-Icon

Hoe kun je zonverbranding voorkomen en behandelen?

In de zomerperiode en op vakantie in verre oorden genieten we maar al te graag van de zon. Fijn voor de aanmaak van vitamine D3 en je humeur verbetert er vaak ook nog van. Te lang blootstellen aan de zon, zonder bescherming is echter niet zonder gevaar.

UV(B)straling veroorzaakt zonnebrand, maar het is de UV(A)straling die huidkanker (melanomen) doet ontstaan. Om die reden wordt aangeraden om jezelf regelmatig in te smeren met zonnebrandolie. Niet alle olie is echter even goed en het geeft vaak een vals gevoel van veiligheid, waardoor je toch te lang in de zon blijft. Olie met grote hoeveelheden vitamine A wordt afgeraden, omdat het de ontwikkeling van huidkanker juist zou kunnen versnellen. Ook bevat zonnebrandolie chemicaliën , zoals oxybenzon, die de hormoonhuishouding in het lichaam verstoren. Als alternatief wordt wel eens kokosolie geadviseerd, maar ik denk dat dit, net als andere plantaardige oliën wel fijn is om je huid soepel te houden, maar het bevat geen zonfilter.

Als je een gevoelige lichte huid hebt, kun je de tijd die je onbeschermd in de volle zon doorbrengt, beter maar zoveel mogelijk beperken. . Bedek de huid met luchtige katoenen kleding, zet een hoed op, of blijf in de schaduw. Pas vooral op met kinderen. Zonverbranding op jonge leeftijd kan op latere leeftijd  huidkanker veroorzaken.

Voor iedereen geldt dat het verstandig is om regelmatig maar kort in de zon te blijven en zo langzaam een bruin kleurtje op te bouwen. De zon veroorzaakt hoe dan ook celschade en daardoor veroudert de huid sneller. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt. Suikerhoudende dranken en alcohol kun je beter vermijden, omdat ze de vorming van AGEs (Advanced Glycemic Endproducts) versnellen. Om rimpels en onregelmatige pigment verkleuringen te voorkomen schijnt  een mix van rode ginseng (radis rubra), torilisvrucht en de vrucht van de Chinese kornoelje (corni fructus) de vorming van collageen te stimuleren. Vitamine C is daarvoor ook een belangrijke anti-oxidant. Reden temeer om nog wat meer gebruik te maken van alle groenten en fruitsoorten die in dit seizoen volop voorradig zijn!

Beta-caroteen is ook in supplementvorm verkrijgbaar. Net als de  flavonoïde  Pycnogenol (Proanthocyanidine),die ook huidbeschermende eigenschappen heeft. Dit stofje komt voor in druivenpitten en schil van blauwe druiven, in rode wijn vooral van Vitis vinifera. Zwarte bessen, groene en zwarte thee bevatten ook proanthocyanidine. Verschillende andere planten met donkere bessen bevatten ook Proanthocyanidine.

 Wat doe je als je toch (zon)verbrand bent?

Een zonverbranding kun je behandelen als iedere andere vorm van huidverbranding. Bij brandwonden worden diverse gradaties aangegeven. Een zonverbranding blijft meestal bij een eerstegraads verbranding. De huid wordt rood en pijnlijk, maar ontstaan geen blaren. De pijn en de verkleuring zijn in het algemeen binnen 24 uur verdwenen. Het huidweefsel is niet vernietigd en zelfs wanneer er grote delen van het lichaam zijn aangedaan, is er geen gevaar. Door de ontstekingsverschijnselen roodheid,pijn,warmte,zwelling,functieverlies) kan iemand zich wel koortsig en ziek voelen en is er vaak eetlust verlies. Koelen met (lauwwarm) water en de vochtbalans herstellen zijn dan de eerste maatregelen. Komkommerplakjes of aloe-veragel of een aftersun zijn eventuele aanvullend..

Bij langdurige blootstelling aan felle zon kan ook een tweedegraads verbranding ontstaan. De genezing duurt, afhankelijk van de diepte van de brandwond, enkele dagen tot vier of vijf weken. Daarbij ontstaan blaren en kan de huid stuk gaan. Daarmee ontstaat ook infectiegevaar. Het is dan juist niet aan te raden om zelf iets op de wond te smeren. Bij een groter oppervlak moet je zeker niet zelf gaan behandelen. Een arts geeft bij een tweede of derde graad  soms een crème met  zilversulfadizine om infectie tegen te gaan.

Bij een derdegraads verbranding wordt de gehele huid vernietigd en het wondgebied reageert niet meer op gevoelsprikkels en zelfs niet op  pijnprikkels. Bij een vierdegraads verbranding is de verbranding zo diep dat zelfs structuren onder de huid, zoals bot en spierweefsel, vernietigd zijn. Deze vormen van verbranding  lenen zich helemaal niet voor zelfbehandeling. Er kunnen bijkomende symptomen zijn, zoals een zonnesteek of shock door vochtverlies Door de slechte bloedvoorziening van een aantal organen gedurende de shockperiode kunnen onder andere de nieren ernstig worden beschadigd.

In de homeopathie kennen we een aantal middelen die het herstel bij huidverbranding aanzienlijk kunnen bevorderen en die ook jeuk en pijn verminderen.  Een aantal daarvan zijn standaard in een goede homeopathische huisapotheek opgenomen, zoals: arsenicum, phosphorus, hepar sulfuris, apis, calendula,  urtica urens, causticum, rhus toxicodendron, belladonna, cantharis, capsicum.  De meeste homeopaten geven regelmatig korte cursussen over het omgaan met zo’n apotheek. Je leert dan de manier waarop de juiste keuze voor een middel gemaakt wordt. Raadpleeg bij twijfel altijd de homeopaat.